Sonntag, 11. Mai 2014

Sonntag &

poorly "translated"

Man sehe es mir nach, daß dieser Bericht eher ein kurzer Bildkommentar ist. Daran, draußen zu essen, ist momentan nicht zu denken (ich hatte anschließend einmal dem trügerischen Sonnenschein getraut und mich auf's Fahrrad gesetzt, eine Viertelstunde später kam ich völlig durchnäßt zurück), aber mein Sonnabend-Beitrag hat ja bereits ein paar Außenansichten geliefert. So ganz langsam wird es wirklich ein Garten.


Zum Essen: „Varietas delectat“, wußten schon die ollen Römer, folglich gab es heute etwas, was so noch nicht vorkam (keine Angst, es ist wahrlich nichts Sensationelles) – ein gefüllter Schweinebraten. Ein Schnitzelbraten mußte dafür herhalten, dem hatte die freundliche Fleischersfrau eine große Tasche zugefügt und dahinein stopfte ich also eine Mischung aus Hackfleisch, zerkleinerten Schalotten, kleingehacktem Thymian, Oregano und Rosmarin. Das ganze wurde im Ofen geschmort, ebenfalls auf besagten Kräutern (nur diesmal logischerweise unzerkleinert), ach so, ich hatte den Knoblauch vergessen, der sollte in die Füllung, nun wurde er halt hinterhergeworfen. Es war natürlich zu viel an Füllung, daher diese kleinen Buletten.



Immerhin wurde die Sauce reichlich gelobt und in gleichem Maße verzehrt. Als Serviette mußte wieder einmal Dürers Hase herhalten (ich dachte mir, wenn ich schon mit meinem Beitrag über Caspar David Friedrich nicht weiterkomme, soll wenigstens hier etwas „Kunst“ stattfinden). Und Hasenfutter gab es auch, ich habe an der Salattheke eines hiesigen Supermarkts so ziemlich alles zusammengeschüttet, was bei 3 nicht auf den Bäumen war und später obenauf kleine Radieschen-Rosen gesetzt (damit es netter aussieht).





Ach, und der Osterstrauß wurde eingemottet, genauer gesagt, der Behang (die Zweige genießen inzwischen die Ruhe des Komposthaufens, aber vielleicht entschließen sie sich ja auch, Wurzeln zu schlagen, mitunter wird man überrascht, gut, selten), darum am Ende ein paar der Motive. Und das muß an Idylle für heute genügen.



Please pardon me, but this time my “report” will rather be a short caption. Eating al fresco is currently something you cant warrant serious consideration (I trusted the deceptive sunshine later for a (weak) moment, put this old body on my bike, a quarter of an hour later I came back, completely drenched), but my Saturday post has already delivered a few views from the outside. So slowly it becomes a garden really.

The dish: "Varietas delectat" the ol' Romans already knew, hence there was something this time that not yet occurred (don't worry, there's truly nothing sensational) - a stuffed pork roast. The friendly butcher woman cutted a cave into the roast and thereinto I stuffed today a mixture of minced meat, chopped shallots, minced thyme, oregano and rosemary. The whole was braised in the oven, on the mentioned herbs (only this time, logically, un-minced), oh, I had forgotten the garlic, which should be in the filling, now it was just thrown into it afterwards. Of course it was too much filling, so this small meatballs were added.

After all, the sauce got plenty of praise and was consumed in equal measure. As a napkin Dürer's hare was abused once again (I thought to myself, since I get stuck still with my post about Caspar David Friedrich at least we will have some "art" here). And there was also some hare food to complete the picture, I've poured together at the salad bar of a local supermarket pretty much everything “that wasn't on a tree counting 3” (a German saying) and set later on top small radish roses (so it looks nice).

Oh, and the Easter bouquet was mothballed, more specifically, the decoration (the branches now enjoy the tranquility of the compost pile, but maybe they decide to get new roots, sometimes you will be surprised, well, rarely), so at the end some pieces of it. And that has to be enough talking idyllic for today.


2 Kommentare:

naturgesetz hat gesagt…

So busy last week that I never commented on the report from a week ago, but it sounds good. Nice to have all the goodies provided. And the roast looks like a great success.

And the garden is coming along very nicely.

As for this Sunday's post, the first thing to note is that your translation is better than microsoft's (even though they did get the English idiom "rabbit food"). Making meatballs from the excess stuffing was good thinking.

Better luck with the weather next time you get on a bicycle.

MartininBroda hat gesagt…

@naturgesetz Thanks for the garden mention (& the rest of course as well). To be honest, I always feel uncomfortable while translating, by the way the “hare food” translation was intentionally (a bit like playing with my inabilities regarding the English language), anyway. I'm always glad to see you reading my boring Sunday posts & you really don’t have to comment it. And I hope you were busy for good reasons.

The weather is supposed to get better, so there might appear some new garden pictures tomorrow, maybe. Thanks again.