Sonntag, 14. April 2013

Sonntag & Misericordias Domini

more or less "translated"

Ich hatte gehofft, mir würde noch etwas Gedankenvolles einfallen, aber wahrscheinlich hat das einfallende warme Wetter alles in einen Zustand angenehmen Betäubt-Seins gebracht und dabei sämtliche Gedanken vertrieben. Wie auch immer. Es folgt der zu erwartende Nachtrag.

Lamm. Es gab Lamm, möglicherweise hier zum ersten Mal, aber meine Neigung zur Rücksichtnahme läßt doch deutlich nach. Es wurde dann auch fröhlich aufgegessen, insofern eine erneute Bestätigung, daß man den Menschen nicht immer ihren Willen, oder was sie dafür halten, lassen sollte.

Genauer gesagt waren es Lammkoteletts und ein Stück Lammlachs. Mit Olivenöl und Rosmarin scharf angebraten und dann im Ofen bei niedriger Temperatur nachgegart, samt einigen Schalotten. Ich hätte sie schneller herausnehmen müssen, es gab einen leichten Stich ins Bittere, aber ansonsten war das Fleisch wunderbar. Dazu Bohnen mit Muskat. Und Kräuterbutter. Die Kräuterbutter bestand aus Butter, wie nicht weiter überraschen wird, gepfeffert und gesalzen, und viererlei frischen und gehackten Kräutern (Thymian, Petersilie, Oregano und Basilikum) mit etwas Zitronensaft. Alles recht nett.



Dazu etwas französches Barock – Lully, Rameau, Marais, Loeillet... (ausgelöst von: „nein die Eurovisionsmelodie ist weder von Händel, geschweige aus seiner Wassermusik, es ist von einem Herrn Charpentier“; ein verbreiteter Irrtum; wir wurden nämlich während des Essens Ziel einer kleinen unangekündigten Besucherinvasion, und was sagte der Besuch in eben dem Moment: „Oh Händel!“).


Marc - Antoine Charpentier: Te Deum



Miserikordias Domini heißt dieser 2. Sonntag nach Ostern nach dem Eingangspsalm, jedenfalls in der Liturgie der lutherischen Kirche und von ein paar anderen (die katholische Kirche mußte da unbedingt wieder einmal herumreformieren):



Misericordia Domini plena est terra, alleluia: verbo Domini coeli firmati sunt, alleluia, alleluia.

„Die Erde ist voll der Güte des Herrn und durch das Wort des HERRN ist der Himmel gemacht.“
 Psalm 33, Vers 5b f.

Der Sonntag Miserikordias Domini spricht vom Guten Hirten und erinnert daran, wie Gott das Verirrte sucht und der Herde wieder zuführt. Ich will nicht respektlos erscheinen, aber an diesem Sonntag Lamm als Hauptgericht zu haben, schien mir da nicht gänzlich gedankenlos. Aber wo wir gerade in der frommen Abbteilung sind, der Losungstext des Sonntages, der gefiel mir tatsächlich:

Halte meine Augen davon ab, nach Nichtigem zu schauen.
Psalm 119,37

nachgetragen am 15. April


I was still hoping I would come up with something rather profound and thoughtful, but probably this invasion of warm weather caused a state of pleasant dizziness and scared away all thoughts. Whatsoever. It follows the expected supplement.

Lamb. There was lamb this Sunday, possibly for the first time here, but my inclination to be considerate of people dwindles. It was all eaten up by the way, so far a reaffirmation that one shouldn’t always let people have their will, or what they assume it is.

More specifically, it was lamb chops and a piece of lamb fillet; seared in olive oil with rosemary, and then cooked in the oven at a low temperature under tin foil a bit, along with a few shallots. I should have taken them more quickly out of the pan, because there was a slight tinge of bitterness, but otherwise all in all the meat was wonderful. Then green beans with nutmeg. And herb butter. The herb butter consisted of butter, this might come as no surprise, peppered and salted, and four kinds of fresh chopped herbs were added (thyme, parsley, oregano and basil) with a little lemon juice. It was honestly all lovely.

Accompanied by some French Baroque - Lully, Rameau, Marais, Loeillet ... (triggered by: "No, this Eurovision melody is neither by Handel, nor from his “Water music”, it's from a certain Mr. Charpentier", a common mistake, and in fact during our meal we became a target of a little invasion of unannounced visitors, and what did one of them say just the very moment: "Oh Handel"; and my face had the urge to hit the plate, but it could avoided).

"Misericordias Domini" is this 2nd Sunday after Easter named from a certain introit Psalm, at least in the liturgy of the Lutheran church and a few others (well, the Catholic Church had this unnecessarily need to “reform” something again, hm):

Misericordia Domini plena est terra, alleluia: verbo Domini coeli firmati sunt, alleluia, alleluia.

The earth is full of the goodness of the Lord. By the word of the Lord were the heavens made.
Psalm 33, 5b f

The Sunday “Misericordias Domini” speaks of the Good Shepherd and reminded how God searches the erring and brings them back to the herd again. I do not want to appear disrespectful, but since on this Sunday shepherds and lambs were the main topic, lamb as a main dish has struck me as not entirely thoughtless and fitting somehow. But since we are in a pious mood still, the Daily Watchword of this Sunday appealed to me actually:

Turn away mine eyes from beholding vanity
Psalm 119,37

Kommentare:

Walter A. Aue hat gesagt…

Bitteschoen, was ist "Lammlachs"? Das klingt nicht koscher!
(Obwohl alles wunderschoen lecker aussieht!)

MartininBroda hat gesagt…

@Prof. Aue War es auch. Wir sind gerade etwas faul, daher ein unhöflicher Link, es ist eine Art Filet: http://de.wikipedia.org/wiki/Lachs_(Fleisch)

naturgesetz hat gesagt…

That looks like a delicious meal. In my country, that's the most expensive type of lamb chop, and I haven't seen filets like that in the market. I'm glad it was a success. I'd have been happy to join you for it, if I had been in the neighborhood and had been invited.

As for "Misericordia," I checked and found that in the Catholic missal, that introit antiphon has been shifted to the following Sunday, with a gospel reading on the theme of Jesus as shepherd in each year of the three-year cycle. Unfortunately, nowadays the introit antiphons are chanted even less frequently that they were before the liturgical reforms.

I had a professor of French at Georgetown — Robert Lowe — who was a big Charpentier enthusiast. I seem to recall that he had some part in the rediscovery of Charpentier scores after WWII. Classes in those days began with a prayer (at least some of them did) and he'd always conclude the prayer with the invocation "Saint Marc-Antoine," to which we'd reply, "Priez pour nos," or maybe more correctly for public prayer, "Prie …"

While I was taking his course on French Theater, the Charpentier "Te Deum" was performed across town at Catholic University. He may have suggested that we should kneel during the verse "Te ergo quæsumus" as was customary within liturgy. Anyway, it was an important element of my introduction to baroque music — a truly magnificent piece. Thanks for the link.