Sonntag, 7. Oktober 2012

Sonntag &

poorly translated

Wo ein Wort ist, sollte auch ein Begriff davon existieren. Man könnte meinen, außer Gast- und Essensbeiträgen hätte hier nichts eigenes stattgefunden, das stimmt wohl leider. Aber manchmal habe ich mich dann doch aufgerafft, etwa an der Gestalt Adrian Ludwig Richters über das Wesen des "Kitschs" nachzudenken, was ihm gegenüber mutmaßlich eher ungerecht ist, aber er war hilfreich dabei. Der erste Anlauf dazu findet sich hier (wir nähern uns der Sache gewissermaßen, indem wir sie umkreisen).

Während ich am Freitag bügelnd auf dem Dachboden in das grauselige Regenwetter schaute und dabei deprimierende 80er Jahre Pop-Musik hörte (von Kassetten! es gab dort so ein vergessenes Gerät dafür), ertappte ich mich dabei, wie mich ein Titel quasi aus meiner Lethargie riß und ich begann, auf dem dämlichen Gerät zu suchen, wo eigentlich Titelanzeige etc. etc. wären; falsches Jahrhundert. Bemerkenswert, wie wechselhaft und trügerisch das Gefühl für das jeweils Normale doch ist.

Zum Essen. Etwas Bekanntes, leicht variiert. Lachs, geschmort auf Dill, Estragon und Thymian und Butterschmalz mit Weißwein (die trübe Flüssigkeit im Bild ist der schlichte unveränderte Bratenfond). Dazu geschmorte Mohrrüben. Sehr nett, trifft es glaube ich. Doch, wirklich.



When you see a word, there should be a meaning as well. One might think this became a place only for guest posts and talking about dishes, and except that nothing happened, it's true I fear. But sometimes I dragged myself e.g. to reflect on the nature of kitsch using the figure of Adrian Ludwig Richter, this was presumably unfair, but helpful. You could find the 1st part here (but it’s German, so you might better follow these links here & here; we approach the matter by circling it).

While I was ironing on Friday in the attic watching the spooky stormy rain & hearing depressing 80s pop music (tapes! there was a forgotten device for it) I found myself (a certain song released me from my lethargy) looking at the stupid machine, where's the screen to see the title etc., etc., wrong century. Remarkable how fickle and elusive to feel normal appears often.

The dish:  Something familiar slightly varied. Salmon, braised on dill, tarragon, thyme and butter with white wine (the cloudy liquid in the picture is the pure unchanged gravy). And braised carrots. All nice, I should say. Well, really.


2 Kommentare:

naturgesetz hat gesagt…

It definitely looks very good. My last salmon dinner was less successful. I have the pictures from Friday evening (as well as the ones from Saturday's pseudo-barbecued spareribs, with tonight's steak soon to be added I hope.) But with a fairly busy week approaching, it may be a while before I get to them.

Anyway, again, that all looks good.

MartininBroda hat gesagt…

I'm sorry Joe, just found out I havn't answered here, the nice side effect - I remember the day this moment & it was definitely better than the past two Sundays. So it was worth to forget the answer for a while :)