Sonntag, 16. September 2012

Sonntag &

poorly translated


Und jetzt springen wir also vom Donnerstag zum heutigen Sonntag. Eigentlich sind die dazwischenliegenden Beiträge (Storm und etwas Vermischtes) halb fertig und sollten ebenfalls nachgetragen werden, aber ich sage nur: Ich liebe es, Ziel unangekündigter Besuche zu sein. Wie auch immer, zumindest wurde so das allzu reichliche Sonntagsessen umfänglich dezimiert, das Timing war insofern nicht schlecht. Außerdem haben sie mir einen Regenschirm über den Tisch gehalten, das war hilfreich für die Photos.

Wir hatten nämlich separat gekocht, so daß ich endlich einmal wieder frei herumexperimentieren konnte. Frau Mutter hatte bei einer kürzlichen Einladung ein Gericht vorgefunden, daß ihr so sehr gefiel, daß sie es unbedingt nachkochen wollte. Ich kann über das Ergebnis keine näheren Auskünfte geben, unsere Gäste vermochten es ebenso wenig. Sie hat Kabeljaufilets gekocht, irgendwie, nicht ohne mehrfach darauf hinzuweisen, daß diese in ihrer verlorenen Heimat „Pomuchel“ genannt wurden. Gesalzen, mit Zwiebeln und Lorbeerblättern und irgendwie kam wohl auch noch viel Butter ins Spiel. Gut, das war also ihr Part.

Meine kochen-zu-können vorgebende Wenigkeit stolperte über einen Victoriabarsch, den mir die Fischfrau meines Vertrauens anpries, ich bezweifle, daß er direkt aus Afrika kam. Wie auch immer. Eine andere liebe Person brachte mich auf den Gedanken, es einmal ganz anders zu versuchen. Besagter Barsch wurde also zwar im Ofen auf Butterschmalz geschmort (gepfeffert und gesalzen), allerdings zusammen mit Weißwein, Zitronengras und Limetten (aus dem Bioladen!!). Kurz vor Abschluß kam noch purer Granatapfel- und Limettensaft hinzu. Der Fisch war wirklich nicht übel geraten, die verfertigte Sauce aber quittesauer. Gedacht war eher an eine frisch fruchtige Note. Mit Hilfe von Sahne und (horribile dictu) Zucker gelang das auch irgendwie.

Mein Gurkensalat, das ist der mir  der Schale, wurde lediglich mit Joghurt, frischem Dill, Estragon, Pfeffer und Salz verfertigt, und ist auch ziemlich aufgebraucht. Sollte also alles eine Katastrophe gewesen sein, hätten unsere Gäste perfekt geheuchelt, was ich ihnen beim besten Willen nicht zuzutrauen vermag. Meine eigene bescheidene Meinung einmal beiseite gelassen. Ich denke, das kommt ins Repertoire, mit weniger Saft allerdings.



And this way we’re jumping from Thursday to - Sunday. Actually, the missed posts in between (Storm and some varia stuff) are half finished and it was my intention to add them today, but I only want to say I love to be the target of unannounced visits. Anyway, at least the overly extensive Sunday dinner was decimated efficiently; the timing was not bad so far. They also held an umbrella over the table, which was helpful for the photos. So they were useful somehow as well.

We cooked separately this time, so I felt free to try something completely new. My mother was invited recently and liked the dish so much; she wanted to cook it herself this time. I can give no further information about the result; our guests weren’t able to neither. She cooked codfish fillets; somehow, not to point out several times they were called in her lost homeland once "Pomuchel". Salted with onions and bay leaves and somehow a lot of butter probably came into play. Well this was her part.

My pretending being able to cook humble me stumbled on a Nile Perch, the fishmonger I trust praised it, I doubt it came directly from Africa. Whatsoever. Another lovely person gave me the idea to try it in a completely different way. Mentioned Tilapia was braised in the oven on butter (salted and peppered) so far, but with white wine, lemongrass and lime (from the health-food shop!). Shortly before done pure pomegranate juice and lime juice was added. The fish came out not that bad really, but the sauce was like quince sour. Intention though was rather of a fresh fruity note. With the help of some cream and (horribile dictu) sugar this was managed somehow.

My cucumber salad, it’s the one with a paring, has been prepared only with yogurt, fresh dill, tarragon, salt and pepper, and is also pretty much gone. Should therefore have been all a disaster, our guests had feigned perfect, what I doubt. My own humble opinion leaving aside I think this will be added to the repertoire, but with less juice.


2 Kommentare:

naturgesetz hat gesagt…

A couple of interesting recipes.

I googled pomuchel. Most of the results on the first page appeared to be in Polish, but it did give the Duden entry for the word. I guess your pictures give a pretty good idea of the dish, and it looks appetizing. I'm sure the potatoes were a nice accompaniment.

Too bad about the sauce for the nile perch. In the picture the fish itself looks good, and at least it was a learning experience with the sauce. Next time will be better.

And your cucumber salad looks very attractive. I never make cucumber salad. I think if I did, I'd be inclined to use sour cream. But now you've got me thinking that I really should try it some time, and use yogurt, like you. Does it need to sit and blend for a while, or is it ready to eat as soon as it's assembled?

The day after I made my spaghetti sauce and, inspired by you, posted about it, I prepared and photoed my baked stuffed haddock. So now you've inspired me to make that post too. Here it comes!

MartininBroda hat gesagt…

There is a little misunderstanding since I was able to save the sauce somehow, even our guests were pleased, but it needed some effort.

Yes my mother was from Danzig, it is Polish now & I guess they are using the same word for it.

And about the cucumber salad, give it at least 2 hours to "rest" in the fridge & now I'll have a look at your blog.